Изображението по-горе показва четири общи зони, където се развива бурсит
Posted Thursday, August 31st, 2023 by Alicia Martinello

Изображението по-горе показва четири общи зони, където се развива бурсит

  • Инфекции на кръвния поток. S. aureus може да навлезе в кръвта и да причини инфекция, известна като бактериемия dietoll official . Този тип инфекция може да бъде животозастрашаваща, ако не се лекува бързо.
  • Ендокардит. Причинено от S. aureus, това е рядка инфекция на вътрешния слой на сърцето и сърдечните клапи. Може бързо да увреди сърцето и да бъде фатално без лечение. Симптомите могат да включват висока температура, умора, задух и подуване на ръцете или краката.
  • Костни инфекции. Инфекцията със S. aureus е най-честата причина за костни инфекции (остеомиелит). Това състояние може да причини зачервяване, подуване, топлина в засегнатата област, тъпа болка със или без движение и треска или втрисане.
  • Хранително отравяне. S. aureus може да произведе токсин, който може да замърси храната и да разболее хората, причинявайки симптоми като гадене, повръщане, диария и коремни спазми.
  • Синдром на токсичен шок. Това е рядка, но потенциално животозастрашаваща инфекция, която може да бъде причинена от S. aureus. Симптомите включват висока температура, ниско кръвно налягане, обрив и органна недостатъчност.

Ако получите някой от горните симптоми или подозирате стафилококова инфекция, незабавно потърсете медицинска помощ. Ранното лечение е от съществено значение за предотвратяване на сериозни усложнения.

Лечение на стафилококова инфекция

Лечението на стафилококова инфекция зависи от тежестта на инфекцията и вида на стафилококовата бактерия, която я причинява. Леките кожни инфекции често могат да бъдат лекувани с локален антибиотик (приложен върху кожата), докато по-тежките стафилококови инфекции може да изискват перорални (приети през устата) или интравенозни (IV) антибиотици.

При абсцес лечението обикновено включва дрениране. При стафилококови инфекции, засягащи костите или имплантирани медицински устройства, може да се наложи хирургично отстраняване за излекуване на инфекцията.

Как да предотвратим стафилококови инфекции

Въпреки че не винаги е възможно да се предотвратят стафилококови инфекции, има стъпки, които можете да предприемете, за да предотвратите разпространението на инфекцията и да намалите риска от усложнения.

Ето няколко прости стратегии за предотвратяване на стафилококови инфекции:

  • Практикувайте добра хигиена на ръцете. Един от най-добрите начини за предотвратяване на разпространението на стафилококова инфекция е да практикувате добра хигиена на ръцете. Това означава да миете ръцете си често и старателно със сапун и топла вода, особено преди да приготвите храна за другите. Когато нямате сапун и вода, използвайте дезинфектант за ръце с най-малко 60% алкохол .
  • Избягвайте пряк или непряк контакт със заразени хора. Избягването на директен физически контакт със стафилококови бактерии, като докосване на кожата, рани или превръзки на индивиди с активна стафилококова инфекция, е от решаващо значение. Също така избягвайте да споделяте лични вещи с някой със стафилококова инфекция.
  • Покрийте рани. Ако имате порязване или друга отворена рана, поддържайте я чиста и покрита със стерилна превръзка или превръзка, докато не заздравее. Освен това избягвайте да чешете раната, за да предотвратите разпространението на бактерии другаде, включително други части на тялото ви.
  • Получете ранно лечение. Познайте симптомите на стафилококова инфекция и незабавно потърсете медицинска помощ, ако забележите такива. Следвайте плана за лечение, предписан от вашия доставчик на здравни услуги, и приемайте всички лекарства според указанията. Като вземете необходимите предпазни мерки и потърсите своевременно лечение, можете да защитите себе си и хората около вас от вредните ефекти на стафилококова инфекция.

Важно е да запомните, че докато повечето стафилококови инфекции са леки, някои видове могат да бъдат тежки или животозастрашаващи, ако не се лекуват. За щастие получаването на ранна медицинска помощ може да помогне за предотвратяване на усложнения и да ускори възстановяването, като същевременно предотврати по-нататъшното разпространение на инфекцията. Така че, ако сте диагностицирани със стафилококова инфекция, следвайте внимателно инструкциите на вашия доставчик на здравни услуги и завършете целия курс на лечение, за да сте сигурни, че инфекцията е напълно изчистена.

Бурситът включва възпаление на бурсата, пълна с течност торбичка в или близо до ставата, която действа като възглавница по време на движение. Когато има дразнене или натиск върху бурсата, навлиза повече течност, причинявайки уголемяване на бурсата, оказвайки натиск върху нервите и причинявайки болка. Повечето случаи на бурсит преминават от само себе си, но лечението може да ускори процеса на възстановяване.

Ключови изводи:

  • Бурсата е пълна с течност торбичка в или близо до става, която действа като възглавница по време на движение.
  • При дразнене бурзалната торбичка се изпълва с течност, възпалява се и причинява болка.
  • Бурситът има различни причини, включително кумулативна травма (повтаряща се употреба), директен натиск върху бурсата, травма, пункция и възпалителни състояния като артрит, подагра и лупус.
  • Въпреки че повечето случаи на бурсит преминават сами, леченията могат да ускорят процеса, включително лед, почивка, лекарства, терапия, инжекции, скоби или антибиотици.

Анатомията на бурсита

Бурса (множествено число bursae) е пълна с течност торбичка, която действа като възглавница, когато различните ставни структури се движат една срещу друга. При бурсит има дразнене и възпаление на тази пълна с течност торбичка. Бурсата може да се намери при или близо до следните структури:

  • Кости
  • Мускули
  • Сухожилия, където мускулите се прикрепват към костите
  • Лигаменти, които свързват костите с други кости

Изображението по-горе показва четири общи зони, където се развива бурсит. Отляво надясно са следните видове бурсит: бурсит на тазобедрената става, бурсит на коляното, бурсит на петата и бурсит на рамото. Допълнителни видове (не са показани) включват ишиален бурсит (глутеалната област) и инфрапателарен бурсит (близо до пателарното сухожилие) и бурсит на лакътя (областта на олекранона).

Често срещани причини за бурсит

Ето петте най-чести причини за възпаление на бурсата:

  • Кумулативна травма. От многократно използване на близката става.
  • Директен натиск върху бурсата. Например хора, които почиват на лакътя си или правят много колене.
  • Травматичен бурсит. Възниква, когато нещо контузи (удари) бурзалната област. Освен това може да възникне при пробиване на кожата, което излага бурсата на висок риск от заразяване. Понякога, когато се въведе инфекция, може да се развие септичен бурсит с разпространението на инфекцията в тялото. В допълнение, инфекция може да бъде въведена в бурсата от хирургична процедура.
  • Медицинско състояние. Възпалителни и автоимунни състояния могат да доведат до бурсит. Автоимунните състояния възникват, когато тялото бърка собствените си тъкани с чуждо вещество или патоген и атакува себе си. Примери за тези видове състояния включват артрит, подагра, лупус и склеродермия.
  • Идиопатичен. Това означава, че причината за бурсита е неизвестна.

Бурситът има еднаква честота при мъже и жени, но някои видове варират в зависимост от пола. Например, докато жените са по-склонни да развият бурсит на коляното и бедрото, мъжете са по-склонни да развият бурсит на лакътя, главно поради повече мъже, работещи в професии, които изискват ръчен труд, като озеленяване, механик, дърводелство или водопровод.

Симптоми, показващи бурсит

Някои от най-честите симптоми на бурсит включват:

  • болка
  • Нежност
  • Намален обхват на движение на ставата
  • Зачервяване и подуване, ако бурсата е повърхностна (близо до повърхността)
  • Синини в областта на ставата

Как да диагностицираме бурсит

Диагностицирането на бурсит обикновено включва едно или повече от следните:

  • История. Лекарят ще снеме анамнеза, като ще обсъди симптомите, професията, хобитата, ежедневието и дали е имало някаква травма (особено пункция). Те ще попитат за всякакви медицински състояния и лекарства, за да определят дали имате автоимунни или възпалителни състояния.
  • Физически преглед. Лекарят ще опипа болезнената област, за да търси признаци на чувствителност, подуване и обхват на движение на ставата. Те могат да почувстват топлината на бурсата и зачервяване, ако е налице инфекция.
  • Лабораторни изследвания. Лабораторните тестове могат да помогнат да се определи дали е налице автоимунно или хронично заболяване.
  • Образни изследвания. Обикновените рентгенови лъчи могат да бъдат полезни за оценка на всякакви подлежащи костни аномалии като фрактури, шипове или остеопороза. Понякога се визуализират чужди тела, които съдържат олово.
  • Магнитен резонанс (MRI). Тези тестове могат да се направят, ако трябва да се прегледа бурсата. В допълнение, ултразвукът може да покаже изгледи в "реално време" на бурсата с движение на ставите.
  • Иглена аспирация. Това може да се направи, ако има съмнение за инфекция на бурсата. Иглата може да бъде насочена директно в бурсата, за да се отстрани течност, която може да се анализира под микроскоп за търсене на инфекциозни агенти.

Лечение на бурсит

Някои случаи на бурсит преминават от само себе си, но лечението може да ускори лечебния процес. Други случаи изискват лечение за излекуване.

  • Методът RICE. Това е полезно при бурсит и се състои от следното: почивка, лед, компресия и повдигане.
  • лекарства. Противовъзпалителните средства могат да помогнат с болката и подуването; те могат да се приемат без рецепта (Advil, Aleve) или по лекарско предписание (Ibuprofen, Naproxen, Celebrex, Voltaren). Те трябва да се приемат само за краткотрайна употреба, тъй като продължителната употреба на противовъзпалителни средства може да доведе до язва, гастрит или стомашно-чревно кървене. Тиленол (ацетаминофен) без рецепта може да помогне с болката, но няма да намали възпалението. Дългосрочната употреба на Tylenol не се препоръчва, тъй като може да доведе до чернодробно заболяване.
  • Физикална терапия (PT) и трудотерапия (OT). Това може да помогне с ергономични инструкции и как да се избегнат специфични движения, които влошават бурсата. Второ, те могат да помогнат със специални инструкции за упражнения. И накрая, PT и OT могат да използват модалности като лед с компресия, топлина, ултразвук, електрическа стимулация и специална терапевтична лента.
  • Инжектиране. Инжекция, съдържаща кортикостероид и локален анестетик, като ксилокаин, може да помогне за намаляване на болката и подуването на бурсата.
  • Брекети. Те могат да помогнат в някои случаи, особено ако има дразнене или натиск върху определени стави. Примерите включват скоба за коляно, лакът или глезен.
  • антибиотици. Ако е налице инфекция на бурсата, са необходими антибиотици. Те могат да се приемат през устата, но понякога са необходими интравенозни (IV) антибиотици.

Бурситът може да бъде досаден, болезнен проблем, но веднъж диагностициран, бързото лечение може да облекчи симптомите.

Ако живеете с диабет или преддиабет, има някои храни, които могат да влошат състоянието ви.

Contents

Alicia Martinello
Listen in to Alicia Martinello
From the Galleries
From the Weblog